недеља, 12. октобар 2008.

ПРИНЦЕЗА КАТАРИНА КАРАЂОРЂЕВИЋ


Катарина Карађорђевић (девојачко Батис), принцеза у српској лози Карађорђевића, рођена је у Атини (Грчка), 13. новембра 1943. године, од оца Роберта и мајке Ане Батис.


Принцеза Катарина школовала се у Атини (Грчка) и Лозани (Швајцарска). Студирала је бизнис на Универзитету Денвер у Колораду, и на Универзитету Далас у Тексасу. Принцеза Катарина бавила се неколико година бизнисом у Сједињеним Државама.
Њено Краљевско Височанство била је претходно удата и има двоје деце, Дејвида и Алисон. Алисон има четворо деце: Аманду, Стефани, Николаса и Мајкла са којима живи у Грчкој. Принцеза Катарина је много путовала, а живела је у Аустралији, Африци и Сједињеним Државама.


Принцеза Катарина упознала је Престолонаследника Александра 1984. године у Вашингтону (САД), а венчали су се у Лондону 21. септембра 1985. године. Кум им је био грчки Краљ Константин, а стари сват Краљевић Томислав, стриц Престолонаследника Александра.
Принцеза Катарина веома је активна на пољу хуманитарног рада, нарочито након избијања сукоба на простору некадашње Југославије. Принцеза Катарина је покровитељ многобројних хуманитарних организација, укључујући "Lifeline Humanitarian Organization", "SOS—Appeal for Life" i "United Orthodox Aid". Почетком августа 2001. у Београду је основана Фондација Принцезе Катарине, са задатком да настави и прошири хуманитарне активности.
Године 1991. Престолонаследник Александар у пратњи своје супруге принцезе Катарине и синова принца наследника Петра, принца Филипа и принца Александра допутовао је у Србију.
Пре 5. октобра 2000, принцеза је такође посетила Србију 1992, 1993, 1994, 1995, и 2000. Она је такође посетила Црну Гору и Косово 1999. године, а Босну 2000. године. Принцеза Катарина и Краљевска породица настанили су се у Краљевском Двору у Београду 17. јула 2001.
Принцеза Катарина говори грчки, енглески и француски, служи се шпанским и учи српски језик. Воли музику, књижевност и све активности у вези са децом, као и кулинарство, позориште и крос-кантри скијање.

Нема коментара: